آثار حفظ آبروي خود و ديگران


در اسلام بر حفظ و صيانت از آبرو بسيار تاکيد شده است؛ زيرا شخصيت انسان و انسانيت او به همين امر وابسته است. کسي که عرض و آبرو ندارد، شخصيتي ندارد و در حقيقت تمام انسانيت او به تباهي رفته  است. در اسلام بر حفظ آبروي ديگران حتي مجرم ظالم (نساء، آيه 148) و نيز متهم به جرم نيز تاکيد شده است.(نساء، آيه 15؛ نور، آيات 4 و 11 و 13 و 15)


اگر کسي از عرض و آبروي خود يا ديگران دفاع کرده و صيانت نمايد، خداوند براي چنين شخصي پاداش‌هاي بزرگي را فراهم آورده است. در اينجا به برخي از آثار و برکات حفظ و صيانت از آبروي خود و ديگران اشاره مي‌شود:


1. دوري از دوزخ: کسي که عرض ديگران را صيانت کند خداوند او را از دوزخ دور نگه مي‌دارد. پيامبر گرامي اسلام(ص) مي‌فرمايد: مَن رَدَّ عَن عِرضِ اَخيهِ كانَ لَهُ سبعونَ اَلفَ حجابٍ مِنَ النّار؛ کسي که از حيثيت و آبروي برادر ديني خود دفاع کند براي او هفتاد هزار سپر از آتش جهنم خواهد بود.‌(بحار، ج 75، ص 253)


2. رهايي از لغزش در قيامت: امام رضا(ع) مي‌فرمايد: مَن كَفَّ عَن اَعراضِ المُسلِمينَ اَقالَهُ اللهُ عَثرتَهُ يَومَ القِيامه؛ کسي که از آبروريزي و لطمه زدن به حيثيت مسلمانان خودداري کند خداوند از لغزش‌هاي او در روز قيامت گذشت خواهد کرد.(بحار، ج 75، ص 256)


3. عزت: هر کسي عزت بخواهد بايد متعرض نواميس و عرض و آبروي مردم نشود. امام صادق(ع) مي‌فرمايد: شَرفُ المؤمِنِ صلاتُهُ بِاللّيلِ وَ عِزُّ المؤمِنِ كَفُّهُ عَن اَعراضِ النّاسِ؛ شرافت مؤمن در نماز شب خواندن او و عزّت و بزرگي او در عدم تَعرّض به حيثيت ديگران است.(فروع کافي، ج 3، ص 488)


4. پاداش بهشت: امام صادق(ع) مي‌فرمايد: منَ رَدَّ عَن عِرضِ اَخيهِ المُسلِمِ وَجَبَت لَهُ الجَنَّهًْ اَلبَتَّه؛ کسي که آبروي برادر مسلمان خود را حفظ کند، بهشت جايگاه او خواهد بود. (ثواب‌الاعمال، ص 324)


5. صدقه: يکي از مهم‌ترين و برترين اعمال اجتماعي، صدقه دادن است که حتي افراد هنگام مرگ خواهان انجام آن مي‌شوند در حالي که دير شده و دستشان از دنيا کوتاه گشته.(منافقون، آيه 10) پيامبر گرامي اسلام(ص) درباره ارزش و اهميت صيانت از آبروي افراد مي‌فرمايد: ما وَقي بِهِ المَرءُ عِرضَهُ كُتِبَ لَهَ صَدَقَهًْ؛ هر چيزي كه انسان جهت حفظ حيثيت و آبروي خود (در محدودة شرع مقدس) بكار برد براي او صدقه نوشته مي‌شود.(دُرج گُهر، ص 148)


6. پوشش عيوب: صيانت از آبروي ديگران موجب مي‌شود تا خداوند نسبت به او ستار باشد و عيوب او را در دنيا و آخرت بپوشاند. پيامبر گرامي اسلام(ص) مي‌فرمايد: مَن سَتَرَ علي اَخيهِ سَتَرَهُ اللهُ في‌الدُنيا و الآخره؛ كسي كه عيب‌پوش برادر ديني خود باشد خداوند حيثيت و آبروي او را در دنيا و آخرت محفوظ خواهد داشت. (شهاب‌الأخبار، ص 195)


اعاده آبرو


اگر کسي آبروي خويش را برده بايد تلاش کند تا آبروي از دست رفته را بازيابد؛ هر چند که بسيار سخت است ولي بايد تلاش خود را بکند و با کارها و رفتارهاي احساني و اکرامي، آن را بازيابد.


اگر آبروي کسي را برده بايد تلاش کند تا حيثيت او را برگرداند؛ همچنان‌که خود شخص بايد براي اعاده حيثيت خويش تلاش کند؛ چنانکه حضرت يوسف(ع) براي اعاده حيثيت خود تلاش کرد.(يوسف، آيات 50 و 51)


کسي که در راستاي اعاده حيثيت خويش تلاش مي‌کند خداوند نيز او را ياري مي‌رساند؛ چنانکه به پيامبر(ص) ياري رساند.(نور، آيات 11 و 15 و 19) زيرا خداوند به مسئله عرض و آبرو توجه ويژه دارد و براي حفظ آن کمک و ياري مي‌کند.


از همين رو خداوند در احکام و آموزه‌هاي وحياني شريعت اسلام اهتمام ويژه‌اي به حفظ آبروى مؤمنان نشان مي‌دهد.(نساء، آيات 15 و 112؛ نور، آيات 4 و 6 و 11 و 19 و 23؛ احزاب، آيه 58؛ حجرات، آيات 11 و 12)


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : آبروي ,حيثيت ,خداوند ,آيات ,ديگران ,مي‌فرمايد ,اعاده حيثيت ,بايد تلاش ,گرامي اسلام ,نور، آيات ,پيامبر گرامي ,پيامبر گرامي اسلام ,براي اعاده حيثيت
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Emily مرجع keyfa طراحی وب سایت آوای دانش Lance تجربه زندگی سالم با ما سعیدبلاگ مسیرز ثروت FARBOD SALATINI سلامت